voor de serie :
ík weet niet wat je doet, maar ik heb er zoveel baat bij
praat ik met Elke Mastwijk, ik heb haar leren kennen als een cranio sacraal therapeut, waar ik client was.
Al snel werd me duidelijk dat de vooruitgang die ik boekte met mijn toenmalige topsport lijf, niet slechts van 1 therapy kwam.
Ze combineert op miraculeuze intuïtieve wijze alles wat ze geleerd heeft in de 25 jaar dat haar praktijk bestaat.

luister hieronder naar de 5 podcasten die ik gemaakt heb over deze bijzondere vrouw

1. alexander techniek

Met de Alexander Techniek kun je leren hoe je, door te ontspannen, het natuurlijke reflexmechanisme beter kunt laten werken. Dit heeft als resultaat dat je soepeler beweegt, meer energie hebt, vrijer ademt, en ontspannen en vanzelfsprekend rechtop staat.

click hier om te luisteren

2. craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is een zachte behandelwijze die diepe bindweefsel ontspanning teweeg brengt en ondersteuning biedt bij herstel van o.a rugpijn, whiplash, post concussion syndrome, en niet aangeboren hersenletsel en schedelletsel. Met alle klappen die ik in mijn hockey carrière en ook daarna heb gehad, is dit 1 vd therapieën die me langzaam weer hoop gaf op een leven zonder pijn.

click hier om te luisteren

3. craniosacraal voor dieren

De podcast waar ik misschien nog wel het meest naar uitgekeken heb. Zowel Elke als ik zijn gek op dieren. Ze verteld hierin hoe ze haar angst voor paarden overwon om ze te gaan helpen. Ook in mijn eigen werk met dieren voel ik vaak een spanning in hun lijf die ik niet altijd op kan lossen. De manier waarop elke het dier laat voelen hoe het zelf de spanning los kan laten is een genot om te mogen zien. Ik gun dit elk dier.

click hier om te luisteren

4. reflex inhibitie thearpie , deel 1

Welke consequenties heeft het als niet alles in de eerste periode van het leven volgens het boekje is verlopen. Als je moeder tijdens de zwangerschap veel stress had?Problemen met slapen, huilen, voeding en motorische ontwikkeling. In deze podcast ging er een wereld voor me open. Ik kwam toch uit een gewoon gezin, had topsport gedaan, dus motorisch zat het wel oke??? toch… aan de hand van dit interview ben ik zelf deze therapy gaan doen…. Voor mij een echte eyeopener.

click hier om te luisteren

5. 25 jaar veranderingen tussen 1996-2021

Hoe begon ze 25 jaar geleden een praktijk als Alexandertechnieklerares? Zonder erkenning, vergoeding of doorverwijzingen van artsen? Hoe pakte ze dat aan toen Google niet bestond en websites niet de norm waren? Je hoort hoe haar praktijk snel een vliegende start maakte via mond tot mond reclame, vervolgens stagneerde en weer opbloeide. Welke consequenties dit had voor haar inkomen en hoe ze te maken kreeg met een lange een periode van “verborgen armoede”. Die ze te boven kwam omdat ze nooit de handdoek in de ring gooide.

click hier om te luisteren

6. craniosacraal therapie, behandelingen met voorbeelden in praktijk

Na de podcast over craniosacraal therapie kwamen er veel vragen binnen over hoe dat dan werkt. Mensen wilde graag weten of het ook voor hun klachten zou werken, dus besloten we een podcast te maken met praktijkvoorbeelden.

click hier om te luisteren

7. ik verwijs je door

Soms kwam i met een probleem, en zei Elke voor dit gedeelte heb je meer aan die of die persoon. Dat was heel fijn, omdat ze heel duidelijk is over wat ze wel of niet voor je kan betekenen, kom je veel sneller tot resultaat. Als de accupunturist of wie dan ook me weer wat verder kon helpen, kwam ik bij Elke terug om vervolgens reuze stappen te zetten. Ik hou van die intergerheid. In deze podcast legt ze met praktijdvoorbeelden uit wie ze waarnaartoe doorverwijst.

CLICK HIER OM TE LUISTEREN

8. reflex inhibitie thearapie deel 2

Dit is het vervolg op alf 4, waarin we zo diep op de verschillende reflexen ingingen dat we geen tijd hadden ze allemaal te behandelen. als je op de link van luisteren drukt zie je precies op welke minuut welke reflex aan bod komt.

click hier om te luisteren

9. alexander techniek deel 2

Dit is het vervolg op alf 1, waarin Elke meer verteld over waar Alexande techniek vandaan komt en waarom het werkt. Ik heb zelf nooit deze techniek bij haar gevolgd, maar door podcast2 ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en pas het nu daar waar kan toe in mijn leven. super interessant.

click hier om te luisteren

10. hooggevoeligheid en energetische bescherming

Naar deze podcast heb ik echt uitgekeken om te maken. Al heel mijn leven probeer ik mijn energie in balans te houden. Om goed met iemand te kunnen werken, voel ik vaak wat zij voelen, en soms lukt het me niet om daarna weer helemaal mezelf te worden en blijft er toch wat van de ander achter. In deze podcast legt Elke uit hoe zij dat doet, als ze met haar patienten werkt. Down to earth, en heel helpfull.

click hier om te luisteren

11. reflex thearpie voor ruiters, rij-instructeurs en paardenmensen

Paarden kunnen lopen op de dag dat ze worden geboren, mensen kunnen dat niet. Die ontwikkelen zich geleidelijk in het eerste levensjaar om rechtop te kunnen staan en te lopen. Gedurende die ontwikkeling wordt de blauwdruk gelegd voor de latere balans en coördinatie. Niet bij iedereen verloopt deze ontwikkeling even soepel. Hoe die vroege kindertijd is verlopen, bepaalt voor een groot deel of je als ruiter wél of niet makkelijk ongewenste gewoonten kunt afleren en de noodzakelijke vaardigheden kunt aanleren. Waarom wordt daar dan nooit naar gekeken bij iets wat motorosich zo complex is als paardrijden?

meer...

click hier om te luisteren

lifehack1: machou

Een mooi gebit, wie wil dat nou niet? Veel mensen ondergaan orthodontische ingrepen en dragen beugels. Dat dit kan leiden tot een breed scala aan vage klachten weet bijna niemand. In de dertiende aflevering uit de serie “25 jaar praktijk” interviewt Margje Teeuwen CranioSacraal therapeute Elke Mastwijk hierover. 

Het is een wonderlijke aflevering die inzicht geeft in hoe wij onze mond, tong en kaak gebruiken en welke slechte gewoonten we hierin onbewust kunnen ontwikkelen. Ook wordt besproken hoe dit bij kleine kinderen al misgaat en hoe je dat kunt voorkomen.

Veel mensen gebruiken ‘s nachts harde, op maat gemaakte beschermende bitjes van de tandarts. Deze bitjes beschermen je tanden tegen de schade van klemmen, knarsen en tongpersen maar leren je dit niet af. 

meer...

click hier om te luisteren

lifehack 2 :neuroptimal

In deze podcast bespreken we een lifehack die interessant is voor iedereen die verlangt naar veerkracht, flow, flexibiliteit en optimaal functioneren. 

Nadat een goede vriendin een complexe schedelbreuk met aangezichtsverlamming opliep ben ik haar intensief gaan behandelen met CranioSacraal therapie. Na twee jaar revalideren waarin ze grote stappen maakte in het fysieke herstel, werd ons duidelijk dat er meer moest gebeuren. Op zoek naar breintraining kwam zij terecht bij de NeurOptimal© methode. De positieve ervaringen die zij daarmee had waren voor mij een aanleiding om daar eens helemaal in te duiken. 

In deze podcast bespreken Margje Teeuwen en ik wat ik heb onderzocht en begrepen van neurofeedback en NeurOptimal© in het bijzonder. 

click hier om te luisteren

lifehack 3: Veel van mijn cliënten gebruiken medicijnen. Pijnstillers, bloedverdunners en antidepressiva bijvoorbeeld. Ze delen met mij regelmatig hun frustraties over de bijwerkingen die ze ervaren.

Het is nu mogelijk om via een DNA test vast te stellen hoe genetische variaties invloed kunnen hebben op jouw respons op geneesmiddelen en het optreden van bijwerkingen.
meer...

click hier om te luisteren