Wat is een Alchemist

Dit is wat een ouderwets woordenboek te zeggen heeft over alchemie:”al·che·mie (dev)1oude vermeende kunst om onedele metalen in goud te veranderen.” Vaak wordt er gedacht dat het gaat om fysiek goud, alsof alchemisten zo graag rijk wilde worden. In werkelijkheid gaat het om in resonantie te komen met de ‘qualitative scale of the harmonics of gold’. Het is door resonantie dat je kan transformeren, waar ‘ een stukje goud’ het ‘certificaat van de transformatie wordt i.p.v het doel. Net als ‘hekserij’ of ‘wicca’ of ‘sjamanisme’ altijd omgeven zal worden door een zweem van mystiek is dat ook het geval bij Alchemie. Een wijze healer die op mijn pad kwam, vroeg me ooit, waarom ik het beestje niet bij zijn naam noemde? Hij zei, Margje waarom zeg je niet eerlijk dat je alchemie bedrijft. Dat je alchemist bent, en geen heks. Ik heb mezelf zelden naar de buitenwereld omschreven als ‘heks’ vanwege de negatieve (onterechte) associatie die eraan vast kleefde. Ook zag ik de meerwaarde niet van in dat hokje zitten.

Waarom zou ik mezelf dan wel ‘alchemist’ noemen. Maar hoe meer ik helder zag wat het is dat ik doe, het pad dat ik bewandel, de puzzel stukjes die op mijn weg gelegd worden, de spontane interesse in pyramides, in magnetisme, in ‘powerspots’ in de aarde en in de lucht, het werken met de vier elementen, mijn behoefte aan stilte en natuur, het samenwerken met de bomen, hoe meer ik begreep dat het allemaal 1 is. ‘Alchemie’, de geheime leer, het eerst allemaal ervaren en het dan bestuderen. Het is niet de drang naar de letterlijkheid van het winnen van goud uit edelmetalen dat mij dreef. Maar misschien omschreef prof dr Jung het nog wel het beste toen hij het had over de gelijkenis tussen transformatie-proces van alchemie en het psychologische proces van de ontwikkeling van mens tot persoonlijkheid.

Het is voor eenieder die daar aan toe is, bijzonder verhelderend om te ontdekken wat er gebeurd in het laboratorium , dat onbewuste heet.

Ik zie het als een eer om gids te mogen zijn, als jij dat pad bewandeld.

meer weten?